Вкъщи използвам пълнозърнесто брашно от лимец, което е част от кошницата на Pura Vida Organic Farm през есента и зимата. В рецептите винаги замествам бялото брашно с него.
Първите ми няколко опита да правя палачинки с пълнозърнесто брашно от лимец не бяха успешни. Залепваха, разкъсваха се. След различни вариации в съотношението на съставките, разбрах, че ключът е в гъстотата на сместа и начина на приготвяне. Тя трябва да е по-рядка от боза и от тази, приготвена с бяло брашно. Тиганът задължително се намазва с мазнина (олиото не се слага в сместа). За намасляване, аз използвам силиконова четка.
Съставките:
2 яйца
150 мл. прясно мляко
60 гр. брашно
щипка сол и щипка захар
олио за намасляване на тигана
Смесвате всички съставки. След това, както казваше моята баба – оставяте сместа да си „почине“ 20-30 мин. Преди всяка палачинка разбърквате сместа, вземате частта, която е необходима, спрямо големината на тигана. Намазвате преди всяка следваща палачинка.
Обикновено готвя с Ави. Когато наоколо има нагорещен тиган, винаги се опитвам едната ми ръка да е свободна, за да мога да я предпазя. Моят трик е да изсипя сместа в частта при дръжката и след това да наклоня тигана така, че да се разнесе навсякъде – това може да направите и с една ръка J
Палачинките са много крехки и вкусни.
Тази статия все още няма коментари